Diabetes-tips
 
Ett armband som jag bär på mig 24/7, just för att skulle något hända så finns informationen där. Nu är det kanske inte det enklaste att se, eller det första man kollar på vid en nödsituation, men hellre att det är där än att det inte är det. Det står 'Jag har diabetes', samt samma sak på engelska. Detta går att beställa kostnadsfritt ifrån DiabetesWellness. En otroligt bra sak! De har även halsband med samma text som jag tänkt att beställa, de var dock slut då jag beställde mitt armband. 
Hemsidan innehåller även mycket bra och nyttig information om både typ 1 och typ 2, forskning m.m, samt möjlighet att stödja deras arbete. Bra hemsida för de med diabetes, anhöriga och även alla andra! Även om du inte har diabetes i din närhet, är det bra att veta och förstå innebörden av vad som kan ske vid högt/lågt blodsocker. Kunskap kan rädda liv. 

Jag vill även rekommendera DiabetesFörbundet. Också otroligt mycket nyttig och bra information! För alla. 
Här går det även att beställa en Bamse-tidning där en får diabetes, ett sätt att prata med barn om denna sjukdom. Det finns även mycket bra broschyrer. Jag har själv beställt hem de flesta broschyrer, Bamsetidningen samt en film om hur det är med barn som har diabetes i förskola och skola. Sånt jag samlat på mig bland annat inför min framtida yrkesroll. Tyvärr har jag redan hunnit se en förskräckande okunskap om diabetes i förskolan, och det tåls att säga igen - kunskap räddar liv!

Filmer går även att se på YouTube. 

Jag kan nog inte med ord understrycka vikten av det de talar om i filmen! 
Speciellt att alla som har något med barn att göra ska kolla på denna!
Contour Next One
I ungefär 2-3 månader har jag nu använt mig av Contour Next One som min blodsockermätare. Den går att beställa kostnadsfritt ifrån deras hemsida, här
Tidigare hade jag en Aviva Accu-Check, men då jag ville ha en som kunde kopplas till telefonen valde jag att byta (Avivan var ungefär 5 år gammal). 

Mätaren synkroniseras till en app på telefon, där jag kan se mina genomsnitliga värden för de senaste 7, 14, 30 och 90 dagarna. Det står även hur många värden som har tagits. 
I appen ställer man in sin medicinering, vilka värden som är okej för en själv och det går även att se olika kurvor och liknande. 
 
Ytterligare en fördel är att det inte behövs en stor droppe blod för att genomföra en mätning, vilket kan vara skönt om man är kall och det då kan vara svårt att få ut blodet. 
 
(Det höga värdet beror på att jag intog mat med bla ris för ca 30 minuter sedan, det kommer sjunka). 
 
Vid mätning fungerar den som de flesta andra mätare, sätt i sticka, blod på sticka, sen räknar den ned i fem sekunder och resultatet visas. Det lyser grönt om värdet är godkänt, gult om det är för högt/ och rött om det är för lågt. Som ni kan se i appen går de färgerna igen där, och det är samma princip där, gult markerar för högt, rött för lågt och grönt är bra. 
 
Jag är nöjd med min mätare, och speciellt att den synkroniserar till min telefon, för jag kommer aldrig ihåg att skriva ned mina värden och än mindre kommer ihåg de i huvudet. 
Kan även passa på att tipsa om denna hemsida, som är en konverterare för olika blodsockervärden. Jag brukar kolla genomsnittsvärdet i min mätare/app, och skriver sedan i det på mmol/1 (Medelblodsocker) och får då fram mitt HbA1c-värde, mitt långtidsblodsocker. Får ta det med en nypa salt, men det ger en hint mellan besöken på vårdcentralen. 
 
Kalabalik
Gårdagen började med att jag lyckades tappa och ha sönder två assieter och en djup tallrik. Sådär lagom kul, speciellt eftersom tallriksförrådet har krympt redan sedan tidigare. 
Därefter började Molly spy, och inte lite heller. Spyandet fortsatte hela dagen, så hundarna fick följa med till Fellingsbro under eftermiddagen då vi skulle lämna av en bäddsoffa vi köpt (bortskänkes till och med!).
 
 
 "Köpt" soffa. 
 
Efter att soffan var lämnad fick vi bråttom tillbaka med hyrsläpet till Västerås. Det skulle vara tillbaka till stängning, 22.00. 
Runt halv tio ringer jag macken och berättar att vi är på väg, vi ligger på motorvägen, vi kommer sladda in på minuten på macken. Får ett väldigt rakt svar i telefon 'Vi stänger 10'. Gasa på ytterligare lite då, hade hoppats på lite serviceminded svar med till exempel 'Jag är ändå kvar en kvart efter stängning, knacka på när ni kommer så löser vi det'. 
Lyckas komma fram 22.03. Hela macken är nedsläckt, ser dock att det lyser i personalutrymmet, så människan är kvar på plats. Ställer av släpet och åker hem, får åka tillbaka och lämna nycklar m.m dagen därpå. När Simon kom in imorse hade personalen från kvällen innan skrivit en lapp där det stod att vi ställt av släpet men kommer in med nycklar sen. I min service-hjärna hade han väl lika gärna kunnat stoppa ut huvudet och sagt att han tar sladd osv och fixar det, eftersom han ändå var där. Sen förstår jag absolut att han vill hem osv, men det var inte heller så att han gick medan vi var kvar. Som tur är fick vi ingen förseningsavgift utan en kommentar om att det är ju verkligen skillnad beroende på vilken personal man möter (kommentar av personalen från imorse). 
 
Hem, och ta ut hundarna, som är pigga, kommer in och Molly blir helt loj. Gömmer sig under byrå, vill inte äta, inte dricka, ingenting. Ligger till och med på husses bröstkort. Ringer Strömsholm, fick en del tips och kokar iordning vätskeersättning, samt vit torsk. Får i Molly lite vatten och ersättning, efter någon timme börjar hon smått vara nyfiken på maten. Har henne i buren bredvid sängen under natten, med sin matskål. Jag vaknar till och från under hela natten och kontrollerar henne, och när jag ser att hon ätit upp sin mat och inte spytt något mer får hon komma upp i sängen. Imorse var hon sitt vanliga pigga, glada jag, så skönt! Var dock rätt orolig där igårkväll.